Oprykningen fra mesterrækken

Af Paul Brøndal

Da vi i sidste sæson rykkede ned på det yderste mandat, gjorde det ondt, og smerten blev ikke mindre af, at vi mistede et af holdets absolutte krumtapper Henrik, som også havde været holdleder. Vi var dog overbeviste om, at holdet havde styrken til relativt let at vende tilbage, for inden sommerferien lod det til, at Roskilde ville blive vores eneste reelle konkurrent, men de blev jo slået med 5-2 i divisionssæsonen (resultatet var 5-3, fordi en ASK-spiller udeblev, hvilket fik fatale konsekvenser). Men da sommerferien var slut, ændrede billedet sig ret meget, fordi Hillerød havde forstærket sig væsentligt. Gode spillere som Søren Bull og Niels-Peter var startet i Hillerød, så det lignede et tæt ræs mellem 3 klubber.

1. runde: ASK I – ASK II 5-3
En elendig start på turneringen. Vi havde en forventet score på 6.28 og var endda heldige med at vinde matchen. Nils og Mikael fra andetholdet vandt højst overraskende og i flot stil deres partier mod spillere med et meget højere ratingtal. Klaus Ruhnau var meget heldig med at vinde mod Birger og stod til tab undervejs. Løbet var dog langt fra kørt, for Roskilde og Hillerød havde også klattet lidt, men ikke så meget som os. Vi skulle bare slå Roskilde I i næste runde og så ville vi cruise i mål.

2. runde ASK I – Roskilde I 2.5 -5.5
Simpelthen en katastrofe. Vi kunne endda have tabt større. Tommy blev tilbudt remis, hvor han stod ubehageligt, Hasso var nede med en bonde i et tårnslutspil, og jeg fik reddet mig ud af en tabt stilling. Ebbe havde chancen for at vinde, men smed chancen væk. Det var skidt af os med en forventet på 4.46. Efter 2 runder havde vi 7.5 points mod Hillerøds 14, så kun en masse held og et lille mirakel ville kunne få os op. Oprindelig skulle vi have spillet mod Frederikssund i 3. runde, men matchen blev udsat pga snevejr.

4. runde ASK I – Helsingør II 7-1
Selvom cifrene ser overbevisende ud, var det under vores forventede score. Vi måtte afgive to remiser, fordi Jesper ville tabe en kvalitet ved at undgå trækgentagelse, og Ebbe havde et uligefarvet løberslutspil. Vi var frustrerede, men havde nok ikke grund til det, fordi man kan bare ikke forvente at vinde med 8-0. Der vil næsten altid være et par enkelte, der kludrer lidt i det. Hvis det var op til ASK, var vi jo verdensmestre.

5. runde Hillerød II – ASK I 2-6
Jeg ved ikke, hvad der skete her. Men pludselig var marginalerne på vores side. Hillerød havde en off-day, og ASK havde bare en god dag. Det var det rette tidspunkt for det, for ellers havde vi været helt ude af oprykningsræset. Tommys gevinst var meget flot, og han har heldigvis lovet at kommentere partiet til vores hjemmeside.

3. runde Frederikssund – ASK I 1.5-6.5
Et absolut godkendt resultat. Vi smed pointene på de øverste to brætter og fik ellers det maksimale ud af vores anstrengelser. Vi stod behageligt på de 6 nederste brætter, men det er ikke ensbetydende med, at der kommer et maksimalt udbytte.

6. runde Egedal Jyllinge – ASK I 1.5-6.5
En meget mærkelig match, hvor vi håbede og spillede på 8-0. Vi kom hurtigt foran 4-0, men Ejgild og Per stod dårligt mod klart lavere ratede modstandere. De spurgte, om de måtte tage/tilbyde remis, hvilket var aldeles OK. Heldigvis fik vi lov til at få to halve her. Tommys parti var aldeles vanvittigt, hvor de to spillere bare blev ved og ved. Efter utallige gevinstforsøg (og 3 gange samme stilling), måtte gevinstforsøgene indstilles.

Inden sidste runde vidste vi, at ASK ikke selv kunne afgøre oprykningen, men Kåre havde sagt, at vi med 7 points ville have en pæn chance for at klare skærene, da Hillerød – Roskilde sandsynligvis ville blive en jævnbyrdig match.

7. runde ASK I – Roskilde II 7-1
Vi måtte følge trænerens anbefaling og fik med 7 gevinster og et enkelt nederlag vores 7 points. Den nervepirrende afslutning er allerede blevet beskrevet, så jeg vil ikke gentage historien.

Præstationer:

1. Tommy 5.5/7: Meget flot præstation. På førstebrættet er der nogle giftige modtandere, men 4 gevinster og 3 remiser taler sit tydelige sprog.
2. Jesper 3/7: Jesper havde en meget dårlig sæson, men har også været plaget af operationer og derfor manglende energi. Fik afsluttet flot med to gevinster.
3. Jan 4/7: Svingende indsats. 1 og 7 runde var katastrofer med en tabsstilling efter en halv time, men der blev fightet godt.
4. Hasso 6.5/7: Fantastisk indsats. Hasso er fuldstændig ligeglad med sin alder og bliver bare ved med at spille rigtig godt. Han blev vores topscorer.
5. Undertegnede 6/7: Godkendt indsats med 5 gevinster og 2 remiser.
6. Per 5/7: Godkendt indsats efter en dårlig start med 0.5/2. Godt kommet igen.
7. Michael 3/3: Spillede stensikkert. Dejligt med en spiller, hvor man bare ved, at han vinder.
8. Ebbe 4/6: Efter 4 remiser endte Ebbe med to gevinster, hvilket var dejligt. Truslen om at få tilnavnet remis-Ebbe var nok for slem.

Ejgild 1.5/2: Ejgild fightede flot og fik slidt sig til en vigtig gevinst mod Egedal.
Mikael: 0/1: Mikael spillede et flot parti mod Jan for andetholdet, men måtte ned mod Roskilde, selvom han kæmpede godt.
Klaus: 1/1: Udnyttede sin chance fint i første runde.
Steen: 1/1: Kunne heldigvis træde til i sidste øjeblik mod Egedal og vandt et langt og opslidende parti.

Imponerende, at de første 6 brætter kunne spille samtlige partier, synes jeg.

Fremtiden:

Hvis vi skal holde os oppe i anden division, er jeg bange for, at træerne skal vokse ind i himlen. Jeg har taget fejl før, men jeg spår en meget svær sæson efter sommerferien. Tilgang fra et par mesterspillere ville lune meget i klubben, og heldigvis har Jakob nogle visioner for 1900+-spillere