Pokalskak.

 

Allerød havde som eneste klub i 8. hovedkreds stillet et hold i bredderækken i årets pokalturnering. Finalestævnet afholdes altid på Fyn, og altid pinsesøndag. Efter at finalestævnet er flyttet til Svendborg, kræver det i praksis en bil med chauffør for at spille.

Men hjælp og støtte fra bestyrelsen lykkedes det at stable et hold på benene som i brætrækkefølge bestod af undertegnede, Dariusz Allam, Albert Lyng Petersen og Hans Samuelsen. Et jævnbyrdigt hold, hvor Albert og jeg havde vist god form ved knockouten. Da holdene maksimalt må have 1800 i ratingsnit 1. januar, er der stor forskel på hvordan klubberne stiller. Andre vælger at toppe holdet og sætte fyld på i bunden. Specielt efter at man er overgået til matchpoint kan det give en fordel.

Hans havde planlagt turen fint med pitstop i Halsskov og konkurrence om en is over Vestbroen 😊

Noget af det spændende ved at spille landsdækkende turneringer er at støde ind i skakspillere fra andre dele af landet som man ikke har set i længe. Det var derfor knap så eksotisk at lægge ud mod Taastrup som vi havde mødt i kvalifikationen. Jeg havde selv regnet dem for en stærk konkurrent, det var derfor glædeligt for os, at de havde fået afbud fra topbrættet samme morgen. Jeg satte mig derfor overfor Jan Mose Nielsen med forvisning om at vi var favoritter på de øvrige brætter.

 

Vi er vandt til at spille med plastikbrætter i Allerød, men DSU havde valgt at låne materiel hos Dansk Skoleskak til bredderækken og juniorrækken. Nogle brikker som UDEN sammenligning er de usleste jeg nogensinde har spillet med. Slidte og alt for lette plastikbrikker. Før partiet gik i gang var vi nødt til at udskifte min konge, da den til forveksling lignede dronningen. Korset var faldet af! Resten af dagen levede vi med at brikkerne blev løbende udskiftet når nogen af dem var slået!

 

Jan og jeg spillede et spændende parti med modsatte rokader, men trods gensidigt angreb kom det aldrig ud over remisgrænsen. De tre øvrige partier forløb planmæssigt. 3½-½.

 

I anden runde skulle vi op mod Kjellerup. Jeg vidste at det var et godt hold som havde vundet kvalifikationen i 9. hovedkreds med klar marginal. Deres førstebræt Søren Ladegaard havde en revanche til gode fra Junior-DM 1985 i Herning. Næste år er vi begge seniorspillere. Tiden går. Det var min tur til at vinde. Desværre fik resten af holdet kun en remis, hvordan Hans´ modstander kunne smide en bronzespringerstilling er stadig en gåde. Da vi spiller med matchpoint var vi ret skuffede over det samlede nederlag. Når man spiller holdskak er det væsentlige egentlig ikke om man taber, men HVORNÅR! 1½-2½.

 

Frokostbuffeten var fremragende måske forekommer 180 for frokostbuffet og en vand/øl meget, men pris og kvalitet hænger sammen.

 

Godt tankede op satte vi os til brættet mod et af de lokale hold, Frem Odense. Jeg skulle møde Tobias Ilsø. Han har slået mig to gange før, men det er et par år siden. Det blev et meget spændende parti, hvor jeg ofrede en bonde for en strukturel fordel. Tobias fik dygtigt afviklet til et slutspil, hvor jeg skulle spille præcist. Ret heldigt overskred han lige før vi fik det afviklet til en død remis. Albert vandt, medens Dariusz og Hans tabte. Det var rigtig vigtigt at vi fik reddet et MP. Vi var stadigvæk inde i kampen. 2-2.

 

I fjerde runde skulle vi op mod Springeren Kolding. Jeg kom klart bedst fra åbningen i modsætning til Dariusz på nabobrættet som blev nedspillet og tabte sin dronning. Albert og Hans stod solidt. Man får som bekendt ikke points for halvlegsføringer. Dariusz’ modstander havde tidligt byttet fianciettoløberen på g7. Når man står til tab er det som regel simpelt at spille skak. Find en enkel plan der kan give modspil. Dariusz satte en løber på f6 og nogle træk efter da sort gaflede en officer, kunne hvid sætte et tårn på b8 med mat i bunden. Jeg valgte på den anden side at sætte en kvalitet rent i slag. Heldigvis stod jeg så godt at jeg havde tilstrækkeligt med modspil til en remis. 3½-½ for anden gang.

 

Femte runde. Allerød – Randers

Med 3 points havde jeg allerede levet op til min egen minimumsmålsætning, så jeg følte at jeg kunne spille frit. Jeg fik hvid mod FU-medlem Aage Olsen som jeg kender som en solid organisator gennem mere end 25 år. Blandt andet har vi siddet 6 år i bestyrelsen for Støtteforeningen. Han er en stærk spiller, men valgte at spille for hurtigt og uden farefornemmelse. Jeg ofrede testamentebonden for et udviklingsforspring, der blev konverteret til en positionel fordel. Sort prøvede at stable et angreb på benene, men kom til at mangle brikker i eget forsvar. 1-0 på under ti minutter. Derved fik jeg tid til at tage et holdfoto. Det kunne være rart, hvis DSU lige havde taget en runde og fotograferet alle holdene. På grund af de skrappe mobilregler er det svært at have tilgængelige kameraer. Kampen endte med sejre til Hans og Albert. 3-1

 

I femte runde tabte ØBRO topkampen til Nyborg (dem med de grimme brikker). Stillingen var derfor

  1. Øbro 8mp
  2. Nyborg 8mp
  3. Allerød 7mp
  4. Evans 7. mp

 

Nyborg og Evans skulle mødes, medens vi havde trukket ØBRO.

Vi havde trods den usikre start førstepladsen indenfor rækkevidde. Vi skulle selv vinde over ØBRO og samtidig måtte Nyborg ikke vinde over Evans. Vandt Evans med ½ brætpoints mere end os, skulle bredderækken afgøres med lynomkamp mellem os og Evans.

Ellen Kakulidis valgte med sort hurtigt at bytte dronninger i håb om at kunne udligne med sort. Desværre for hende blev det en stillingstype som jeg begyndte at spille året inden hun blev født. H5 gave huller i den sorte stilling, og kort efter vandt jeg en officer. For anden runde i træk havde jeg vundet inden de andre partier var kommet rigtig ind i midtspillet. I nabomatchen mellem Evans og Nyborg var der taget remis på 2. og 4. brættet og det lignede 2-2. Albert vandt og Dariusz tabte og Nyborg havde fat i den lange ende. De førte 2-1 og Søren Kock fik afværget modstanderens angreb på førstebrættet. Derved havde Nyborg sikret sig førstepladsen. Da Hans’ for anden gang erfarede at hollænderen skal på værksted, endte vor sidste match uafgjort. 2-2

 

Slutsstilling

  1. Nyborg 10mp
  2. Øbro 9 mp
  3. Allerød 8 mp

 

Albert og jeg scorede 5/6 og blev topscorere på 1. og 3. brættet. Da jeg vandt 99 hurtigratingpoints, er min nærskakrating igen den laveste.

 

Er jeg klar til pokalfinalen næste år. Helt sikkert.

 

Af Frode Benedikt Nielsen